En lille NLP historie om ravnen

25-04-2015
En lille NLP historie om ravnen
- af Inger Christiansen, bestyrelsesmedlem og www.netopnlp.dk
Sidst beskrev jeg ordsprog om uglen og forskellen på opfattelsen af uglen i forskellige kulturer – på trods af det er én og samme fugl. Præcis de samme kulturelle forskelle eksisterer, hvis vi kigger på ravnen.
Grønlandske og danske studerende er blevet spurgt om, hvilke associationer ravnen umiddelbart vakte i dem
• De danske studerende svarede død og sorg
• De grønlandske studerende svarede den munterhed ravnen altid vækker i deres verden (1)
Pint og plaget i 100 år – fordi vi troede….
Ravnen var talrig i hele Danmark frem til midten 1800-tallet, men blev herefter forfulgt, således, at der i midten af 50’erne kun var 16 par tilbage i Danmark (2). Ravnen havde et dårlig ry – og mange troede, at den varslede død og ulykke.
Denne generalisering eller forvrængning om ravnen fik enormt store konsekvenser for ravnen gennem 100 år i Danmark. Og pudsigt nok - det hænger åbenbart stadig ved – og heldigvis for ravnen, er den i dag fredet.
Klog som en ravn? eller leger som ravn?
Det viser sig rent faktisk, at ravnen er en meget intelligent fugl, langt mere intelligent end ”den kloge ugle”. Professor Nicola Clayton og hendes mand Nathab J. Emery lavede i 1998 et forsøg, der viser, at ravne på mange måder er mere intelligente end chimpanser. Forsøget viste, at ravne har en episodisk hukommelse *), som tidligere er betragtet som unik menneskelig.(3)
Og ravnen er desuden blandt de fugle, der leger mest. Som f.eks. ved for sjov at glide ned ad snedriver, eller lege tagfat med andre dyrearter.(2) – og måske er det derfor Grønlænderne forbinder den med munterhed – hvem ved?
Hvorfor nu alt den snak om ravnen – artiklen handler jo om NLP
Fordi - hvis vi ikke er bevidste om vores generaliseringer og ordsprog vi anvender i vores kultur og ikke sætte spørgsmål tegn ved dem, kan vi komme til at gøre unødig skade på os selv og andre.
Ligesom ravnen måtte lide under generaliseringen – at den varsler død og ulykke. Der har været mange eksempler gennem historien fx generaliseringer om jøderne under 2. verdenskrig og generaliseringer om bestemte typer af kvinder, der blev betegnet som hekse.
Og der er stadig mange den dag i dag fx arbejdsløse er dovne, rødhårede er hidsige, grønlændere drikker samt flere ordsprog – fx skomager bliv ved din læst.
En central model i NLP er metamodellen.
Der arbejder vi i NLP bevidst med at sætte spørgsmålstegn ved udeladelser, generaliseringer og forvrængninger, for at få mere information, udvide vores model af verden eller ændre betydning af denne.
Man kan udtrykke de danske studerendes udsagn i en generalisering (mere præcist tankelæsning)
Ravnen bringer død og sorg
Ved sådanne udsagn kan man stille spørgsmålene ”Hvem siger det?” eller ”Hvad vil det sige, at den bringer død og sorg?”
Herved accepterer vi ikke udsagnet som en sandhed, men udfordrer det, som de studerende opfatter og åbne op for muligheden for, at de stiller sig selv spørgsmålet er det virkelig sandt?
Med andre ord, vi udvider deres model af verden,
Man kan ligeledes udtrykke de grønlandske studerendes udsagn i en generalisering (mere præcist tankelæsning)
Ravnen vækker munterhed i vores verden
Igen samme spørgsmål – hvem siger det?, og hvad vil det sige, at den skaber munterhed?
Denne generalisering skader ikke ravnen, hvorfor den ikke er så interessant at udfordre – og måske fordi den afspejler fuglen mere reelt – hvem ved?
*) Episodisk hukommelse – er den form for langtidshukommelse, der fx kan huske en samtale eller en besked
Kilder
1) Krop og k|æ”r: Bare ben og kamikker af Birgitte Sonne
2) Naturstyrelsen 3) Wikipedia

Kategori: NLP artikler

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Netop NLP v Inger Christiansen | Stormly 10, Hareskovby, Værløse - Denmark | Tlf.: 23 96 98 57