Tør du tage fejl?

25-03-2016
Hr. Jensen er en ganske særlig dansker og alligevel ikke… Han står nu ved indgangen til Palads til årets store biograf premiere sammen med alle de andre kendisser. Han er nu en kendt og anerkendt videnskabsmand folk lytter til. Han føler sig stolt og elsket af hele befolkningen.
Hr. Jensen er kendt fra TV-avisen, hvor han sidste år forudsagde vejret for den kommende sommer med stor præcision. Han prognose holdt og alle var meget imponerede.
Hr. Jensen mener, at prognoser er et resultat af et grundigt stykke videnskabeligt arbejde, og hvis vejret bliver analyseret til bunds – så kan selv det forudsiges med stor præcision. Hr Jensen bryder sig ikke om uvished, som han opfatter som sjusk.
Hr. Jensen har igennem hele vinteren studeret og analyseret sit datamateriale og nået frem til følgende konklusion: denne sommer bliver en af de bedste i Danmarks historie. Han gennemgår datamaterialet atter en gang og finder ingen fejl i sine vurderinger. Hr. Jensen bryder sig ikke om at lave fejl, så alt er grundigt gennemarbejdet og altid gennemlæst mindst 2-3 gange.
Dagen kommer, hvor en journalist fra TV-avisen atter engang inviterer Hr. Jensen i studiet til et interview om den kommende sommers vejr. Han glæder sig meget, og forestiller sig, al den opmærksomhed og anerkendelse befolkningen vil give ham.
Hr. Jensen tager en taxa ind til TV-byen og gennemgår i hovedet de svar han ønsker at give journalisten. Han har forinden talt med journalisten om hvordan interviewet vil forløbe. Og han har, som med alle andre ting i sit liv, nøje planlagt sine svar og ved lige præcis, hvad han skal svare – ja- rent faktisk indøvet det ordret.
Interviewet starter og journalisten stiller følgende spørgsmål: ”Hvordan tør du stille en så sikker prognose på vejret i den kommende sommer – alle ved jo, at vejret ikke kan forudsiges 100%?”
Hr. Jensen tager en dyb indånding og begynder på sit allerede indøvede svar: ”Jo, ser du, når jeg gør mit arbejde grundigt og analyserer alt til bunds, så er det muligt, at svare ganske sikkert på dette spørgsmål. Jeg er af den overbevisning, at jeg forudsige alt, hvis bare jeg er ihærdig og insisterende nok”.
Journalisten accepterer svaret, ikke mindst fordi hr. Jensen lyder så overbevisende, og sidste års prognose sad jo også lige i skabet, så det gør den sikkert også i år. Journalisten spørger derefter ind til den kommende sommers vejr.
Hr. Jensen beskriver i alle detaljer, hvordan sommeren bliver en af de bedste somre i dansk historie og alle roligt kan planlægge deres ferie i Danmark og slappe af ved de danske strande.
Det viser sig dog senere, at den kommende sommer blev meget blæsende og regnfuld. De danske strande ligger øde hen. Nogle familier, der nøje har planlagt deres ferie efter Hr Jensens prognose, forbander Hr. Jensen langt væk og klager til Danmark radio. Andre familier ændrer planer i ferien – og rejsebureauerne har igen kronede dage og får solgt alle de charterferier, de har brændt inde med først på sommeren. Og de kan melde om udsolgt i løbet af juli måned.
Hr. Jensen er både forbavset og uforstående. Han gennemgår alt sit materiale atter en gang og kan stadig væk ikke forstå at vejret ikke holder sig pænt og solrigt. Han ved ikke helt hvad han skal gøre og bliver i første omgang vred på sit datamateriale, dernæst på at journalisten – hvorfor havde han ikke bremset ham – alle ved jo at vejret ikke er til at styre… Og de har endda været så frække, invitere ham i studiet igen, for nu at fortælle, hvorfor hans prognose ikke holdt vand. Det har han bestemt ikke lyst til, og har takket vredt nej til tilbuddet
Hen over sommeren keder Hr. Jensen sig mere og mere. Han har ikke længere lyst til arbejde med vejrprognoser – de er alligevel ikke til at regne med, og han liv synker mere og mere i grus. Alle syntes han er en oppustet dum og utilregnelig nar – det er i hvert fald sådan, han selv føler det. Han overvejer at ændre erhverv og tænker over, hvad han ellers kan bruges til. Men han er jo bedst til det med vejret og det har han jo fuldt og helt koncentreret sig om det meste af sit liv. Hvordan skal han kunne varetage et andet job? Og hvad kan han godt tænke sig? Åh,han føler sig så forkert og uværdig.
Da hr. Jensen afslog at deltage i interviewet i TV-avisen, så har journalisten inviteret en af Hr. Jensens kollegaer. Det er Hr Toft. Hr. Jensen bryder sig ikke om Hr. Toft. Han syntes Hr. Toft tager for let på tingene og laller sig gennem tilværelsen. Han er ikke en grundig mand, der sørger for at få kontrol over tingene. Han lader tingene ske og ændrer endda beslutninger, hvis situationen ændrer sig undervejs. Det er meget provokerende for en mand som Hr. Jensen. Han ønsker jo alt er forudsigeligt og beslutter han sig en gang for at arbejde i en bestemt retning, så fuldfører han.
Hr. Jensen tænder for fjernsynet for at høre interviewet med Hr. Toft. Han er meget nervøs og forventer at han bliver sablet ned for åben skærm. Han tænker: ”Nu er det slut med komme med til premiere osv.” Det vil vise sig at gå helt anderledes end Hr. Jensen forventer.
Journalisten spørger Hr. Toft om, hvorfor man kan tage så grueligt fejl af vejret, som Hr. Jensen tidligere året gjorde. Hr. Toft svarer uden tøven, at metrologer lever livet med stor uvished og metrologernes prognoser altid er behæftet med meget usikkerhed. Det er under de arbejdsbetingelser, en metrolog arbejder – og det samme gør Hr. Jensen. Hans prognoser er lige så gode som alle andres prognoser – altså baseret på et grundigt stykke arbejde med analyse af et hav af data.
Journalisten prøver atter en gang at spørge, hvordan er det muligt at tage så meget fejl af vejret.
Hr. Toft svarer igen, at en metrolog altid giver prognoser, der er behæftet med usikkerhed. Og i øvrigt er Hr. Jensen en meget respekteret medarbejder og en af de dygtigste inden for feltet. Hr. Toft siger desuden, at hvis TV-avisen fremadrettet ønsker vished om vejret, så kan de invitere en hvilken som helst person i studiet, for at beskrive det – nemlig vejret, som det er lige NU! Den eneste måde at få 100% vished om vejret, som så mange andre af livets henseender, er en beskrivelse af NU’et.
Journalisten afslutter interviewet og takker Hr. Toft for hans bidrag og tilføjer, at han glæder sig til at høre næste års vejrprognose.
Under interviewet med Hr. Toft har Hr. Jensen ændret kropsholdning – fra sammensunken til oprejst på stolen. Han kigger på Hr. Toft med stor beundring og fornemmer hans behagelige toneleje, der aflejrer sig som en behagelig følelse i kroppen. Han er målløs – syntes hr. Toft virkelig, at han er en dygtig kollega – syntes han, at hans arbejde er flot, trods den store fejl – eller er det en fejl – tankerne hvirvler rundt i hans hoved.
Hr. Jensen analyserer atter engang hele situationen. Hr. Jensen kan nu se, at hans arbejde er godt nok og at han har udført det videnskabeligt korrekt – så han har al mulig grund til at være tilfreds.
Han mærker varmen strømme gennem kroppen og ser sig selv sidde og arbejde med sine højt elskede analyser. Han ved, han er i stand til det. Han hører sig selv synge i badet om morgenen inden han skal på arbejde og han anerkender sine egne evner, der er oparbejdet gennem mange år. Han er stadig en talentfuld metrolog. Alt virker egentlig uforandret og alligevel er der meget, der er forandret – hele måden Hr. Jensen opfatter sig selv og sin omverden på – er der ikk’?
Hr. Jensen kommer fløjtende på arbejde og hilser venligt på sine kollegaer. Han fornemmer at alle ånder lettet op. Han har ikke været nem at arbejde sammen med hele sommeren. Han går direkte hen til Hr. Toft kontor og siger godmorgen. Hr. Toft smiler og siger godmorgen. Hr. Jensen fortsætter hen til sin plads, hvor han skriver følgende på en seddel, som han placerer øverst på computeren:
Jeg har begået en stor fejl, ved ikke at anerkende, at jeg laver fejl – og lærer af min fejl og vokser og bliver endnu bedre…
Hr. Jensen fortsætter glad sin arbejdsdag og Hr. Toft banker på døren og siger: ”De har ringet fra TV-avisen og vil gerne have en prognose for vinteren. Er du indstillet på at tage den? ”Hr Jensen smiler og nikker.
Hvordan tror du dette interview i TV-avisen forløber?
 
 
Forfatter Inger Terpager Christiansen, ejer af Netop NLP år 2007.

Kategori: NLP metaforer

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Netop NLP v Inger Christiansen | Stormly 10, Hareskovby, Værløse - Denmark | Tlf.: 23 96 98 57